Tudástár

Aranymetszés
Klasszikus arányrendszer, amely meghatározza a főbb oldalelemek egymáshoz való viszonyát, arányait. Segít a szedéstükör, a margók, a címek, és a betűméret megtervezésében. Az aranymetszés szorzószáma 1.618, szabálya szerint a kisebb úgy aránylik a nagyobbhoz, mint a nagyobb az egészhez.

backlight (backlit, backprint) az átvilágítható nyomathordozók angol neve. A világító doboz, fénypanel, citylight készítés minőségi médiája. Speciális, általában tejfehér fólia fényeloszlató réteggel. (Ezért nem látszik meg mögötte pl. a fénycső helye, mint a vékony papírképek átvilágításánál.) Vannak hátoldalon – tükörben – nyomtatható (általában backlitnek hívják, elölről védett képet ad, de világítás nélkül nem olyan szép a kép) és elölről nyomtatható (elterjedt neve backprint) fajták.

banner (jelentése: lobogó, zászló) az egyik szélén rögzített lobogó, vagy két végén rögzített kifeszített molinó  nyomatok neve. Ill. így nevezik az ilyen termék készítésére alkalmas (általában kültéri) nyomathordozókat is.

CMYK a négy nyomdai alapszín: cián (cyan), bíbor (magenta), sárga (yellow), fekete (black). Ezt a szín meghatározási módszert a színes nyomdatechnika hívta életre. Ez a színkeverési módszer tulajdonképpen a szubtraktív színkeveréssel azonos. Elvileg három alapszín a cián, bíborvörös, sárga együtt minden szín előállítására képes, de a nyomdászatban a nyomási technológia miatt a három alapszínből előállított fekete nem biztosítaná a szükséges árnyalatterjedelmet. Emiatt negyedik összetevőként használnak valódi fekete színt is, így már lehetséges a megfelelő színmélységű árnyalatok előállítása is.

EPS (encapsulated PostScript) PostScript vektorgrafikus adatformátum
felbontás azon helyek száma, ahová tintacseppet (dot) el lehet helyezni. Mértékegysége a dpi. Minden felbontáshoz tartozik egy optimális dot mérettartomány. Pl. a 600 dpi nyomtatók tintacseppjei 20 – 30 pikoliteresek (65 mikron cseppátmérő), a 300 dpi nyomtatóknál a tintacseppek 100 – 125 pikoliteresek.

fontlit elölről nyomtatható banner anyag. Általában valamilyen kültérre szánt műanyag nyomathordozó, nem átvilágítható.

habkarton (‘foam board’) minkét oldalán kartonnal borított habanyagból készült könnyű tábla. Sniccerrel darabolható, de professzionális vágásához az ún. foam trimmerek javasoltak.

JPEG (‘Joint Photographic Experts Group’) grafikus fájlformátum fényképekhez és egyéb színes bitmap képekhez. A jpeg formátum matematikai módszerekkel csökkenti a fájlméretet, a képnek lehetőleg olyan helyein, ahol a legkevésbé látszik. Az eljárás adatvesztéssel jár.

kasírozás a nyomat felragasztása valamilyen hordozólapra.

laminálás nyomatok felületi védelemmel való ellátása.

média (rajzhordozó vagy nyomathordozó) a nyomtatási eljárásokban használatos vágott lap vagy tekercs formátumú anyag, amelyre a nyomtatott kép kerül.

mesh háló perforált, lyukacsos nyomathordozó háló, fény és levegő áteresztő, ezért ideális épülethálók, állványzat takarók, faldekorációk készítéséhez.

oldószeres tinta (solvent ink) tintasugaras nyomtatóknál használt oldószer alapú tinta. Az oldószeres tintával általában olcsó, felületkezeletlen médiára is lehet nyomtatni, viszont a tinta VOC tartalma miatt egészségre ártalmas, használatához külön szellőztetésről kell gondoskodni. Rendkívül agresszív, ezért csak megfelelő nyomtatóban használható. Tartós, kültéri nyomtatásra ez a legalkalmasabb tinta.

one-way-vision (view-thru) perforált öntapadós ‘egyoldali’ vinilfólia. Ablakra ragasztva egyik oldalról látható a rá nyomtatott kép, másik oldalról át lehet rajta látni. Tömegközlekedési eszközök ablakfelületeire elhelyezett reklámok alapanyaga. Árnyékoló hatású.

Pantone színek (PMS, spot, speciális kevert színek) a négyszínnyomtatástól (CMYK) eltérően előre definiált, előre kikevert egyedi színek a Pantone Matching System-nek megfelelően.

pixel (képpont) a grafikus bemeneti- (fényérzékelő szenzor) és kimeneti- (kijelző display) eszközök egyik jellemzője, a képpontok száma (egy vagy két irányban)

plotter egy grafikus kimeneti eszköz (számítógép-periféria), amely (valódi) tollakat használ a képalkotáshoz. Eredetileg a tollas rajzgépeket használták CAD rajzok nyomtatásához. A különböző színű és vastagságú tollakat egy karusszelben lehet elhelyezni. A plotter a karusszelből kivett tollat fel, le, balra és jobbra tudja mozgatni, míg alatta  papír előre – hátra mozog, így jönnek létre a vonalas rajzok. A vonalas vagy vektoros rajzokat elsősorban a CAD felhasználók készítik. Manapság már a gyorsabb és kevesebb problémát okozó tintasugaras nyomtatókat használják erre a célra is. Ezért szokták így nevezni nem túl szakszerűen a vonalas rajzok készítésére alkalmas nagy formátumú CAD nyomtatókat (printer) is.

pop-up egyszerűen, egy mozdulattal összecsukható-szétnyitható rácsszerkezet, térháló, a rátehető kép-panelekkel hordozható kiállítási installáció, háttérfal kialakításához.

PP (‘polypropylene’) polipropilén

printer a nyomtató angol megnevezése.

raszteres fájl a rajzot a felbontásnak megfelelő és az egyes képpontokra vonatkozó információval leíró adatok; ez az ún. bittérképes ábrázolási mód, azaz szabályosan elrendezett pontokkal történő leírás.

RGB a színek leírása az additív színkeverés alapszíneivel, a piros (R, red), zöld (G, green) és kék (B, blue) összetevőkkel.

ringli = fűzőkarika, fémből vagy műanyagból készült karika, amit a molinók, zászlók szélébe ütnek a feszítőkötél elhelyezéséhez.

roll-up (vagy roll screen) rolószerűen kihúzható reklámhordozó eszköz, képtartó állvány. A grafikát egy alumínium doboz védi, amiből használat előtt egy nyíláson át kihúzható és egy függőleges támasztó rúd segítségével kifeszíthető. Használat után a képet egy rugós szerkezet visszahúzza a tokba.

sign az angol ‘jel’ szót, a reklámiparban általában a kültéri reklámeszközökre használják, kivéve az óriásplakátokat. Ide tartoznak pl. a fényreklámok, óriás épülethálók, cégérek, üzletdekorációk, fóliázott cégautók, a mozgó reklámhordozók, illetve a tömegközlekedési járművökön elhelyezett reklámok.

színkeverés Az additív színkeverés különféle hullámhosszúságú fények összekeverését jelenti, azaz két vagy több színinger egy időben a látómezőbe kerülését. A három alapszín vörös, zöld, kék (RGB, red-green-blue). Az egyes színkomponensek eltérő intenzitású nyalábjainak összekeverésével érhetők el a különféle színek. A szubtraktív színkeverésben a kiinduló (fehér) színt az adott színképtartományban elnyelő vagy szóró eszközzel (színszűrő) változtatják. A színes anyagokra az a jellemző, hogy a minden színárnyalatot tartalmazó fehér fényből egyeseket átengednek, másokat elnyelnek, tehát „kivonnak” az eredeti keverékfényből s így keletkezik új szín. Az alapszínek a cián, magenta, sárga. Minden színes nyomtatás ezen fizikai elvek alapján működik. Az alapszínek teljes keveréke a fekete színt adja. Nyomdai alkalmazások esetében negyedik színként általában feketét is használnak.

színkezelés (color management) a színhelyes képmegjelenítéshez, nyomtatáshoz szükséges eljárások.

tarpaulin nyomathordozó ponyvaanyag, elsősorban kamionponyva, járműfelépítményekre helyezhető grafikák, teherautó-ponyva és -dekoráció készítéséhez.
tekercs-média tekercs formában vásárolható rajzhordozó anyag; az Encad nyomtatókba hátulról kell betölteni.

UV-álló tinta a tintasugaras nyomtatókhoz szánt beltéri, nem pigment alapú, de a normál dye tintáénál nagyobb fokú UV-fényállóságot biztosító tinta, archiválási célokra. Például: Encad GX, Ilford Archiva, EnduraChrome. A Hewlett-Packard DesignJet nyomtatóknál a pigmentes, kültéri tintát nevezik UV tintának.

UV-tinta, más néven RCP tinta (Radiation Curable Pigmented Ink). Működési elve: a színt adó összetevők rendkívül stabil, hosszú láncú polimerekké állnak össze ibolyántúli sugárzás hatására. A folyamat, illékony szerves részecskék (Volatile Organic Substances, VOCs), pl. organikus oldószerek nélkül zajlik le és éppen ezért hőszárítást sem igényel, a víz és az időjárás hatásai ellen kiváló tapadást és nagyfokú ellenállóképességet garantál a a legkülönbözőbb, nem felületkezelt, nem-porózus anyagokon (pl. üveg, vinil, Kappa-lemez, stb.). Ráadásul nem áll fenn a veszélye, hogy a tinta beszárad a piezo nyomtatófejbe. Az UV nyomtatási technológia már kb. 20 éves múltra tekint vissza. A szitázásnál elterjedt módszert mostanában sikerült a digitális nyomtatóknál is alkalmazni.

vektoros fájl végpont-koordinátáik által meghatározott mértani vonalak, pontok és objektumok leíró adatai; a HP-GL és a HP-GL/2 ún. vektoros leíró nyelvek.